Verbouwen in de hoogste versnelling met Bob-de-verbouwer

Jaartje-en-half zoet geweest met huis aan te kopen, vakkundig te laten verbouwen.. vorig huis verkopen, verhuizen…
We hebben dit ooit eens ingepland, en uitvoerig besproken op een reis in Frankrijk.

Het was dus een drukke periode…

We hebben eind november 2008 eerder toevallig een andere woning te koop gevonden, op 600m van waar we vroeger woonden. Is het dan de moeite om daarvoor te verhuizen? Ja.
Na bezichtigen en tekenen van compromis, kregen we op 9 maart 2009 de sleutels in handen van onze nieuwe woning. Het verbouwen kon starten.
Het is een gebouw uit 1969 dat met veel liefde voor moderne architectuur is ontworpen. Het huis is rechtlijnig en hoekig, geheel in lijn met onze karakters (We zijn nogal recht-door-zee. De “we” slaat ook op mijn vrouw ;-).

Voor de verbouwing zag het huis er zo uit.

Voor de start verbouwen

Het huis is zeer degelijk gebouwd met duurzame en degelijke materialen, de afwerking is van hetzelfde niveau. Wegens nieuwe regelneverij moet tegenwoordig de elektrische installatie gekeurd worden, en dient een huis een EPC (energieprestatiecertificaat) te krijgen. De elektriciteit werd afgekeurd, de aarding was niet meer zo conform een of andere regel.

Ook zagen we op de plannen van het huis dat er geen ‘vloerplaat’ lag (20 cm beton onder de vloer), en vertoonde de vloer in de woonkamer een barst met een verzakking. De centrale verwarming was ook recent vernieuwd, maar de verwarmingsbuizen in de vloer zaten er ook al 40 jaar. Die hebben het begeven in de winterperiode tussen de aankoop en het verlijden van de akte bij de notaris. Yes, hoeveel geluk kan je hebben… de leidingen kapot gevroren. 

Dus hebben we dan maar besloten de verbouwing ineens grondig aan te pakken: De vloeren gaan eruit, vloerplaat erin, leidingen erop, isolatielaag, chape en vloer. Idem voor de badkamer en keuken, het was een beetje donker en in hokjes verdeeld.
We zijn voorstander van licht in huis en dus besloten we  nog een paar muren te slopen, we behangen niet graag. De ramen en deuren in tropisch hardhout zijn mooi gedaan, maar hebben helaas enkele beglazing, dus die zouden er ook moeten aan geloven.

De draaitrap vonden we een tikkeltje onpraktisch en vooral gevaarlijk voor onze kleine kinderen. De trap willen we vervangen door een meer simpele uitvoering. Ook de schoorsteen (in natuursteen) in de woonkamer werd eruit gegooid, hij strookt niet met de lijnen die we in gedachten hadden.

De muurbekleding in de hal was een ander punt van discussie, de terracotta tegels zijn oud maar o-zo origineel. Na veel gediscussieer heb ik toch kunnen verkrijgen dat ze mochten blijven.

Om de aard van de woning te respecteren opteerden we zoveel mogelijk voor rechte lijnen.

Wat stond er dus op de  ‘to do’ lijst op 9 maart 2009?

1 – Eerste foto’s – 13 maart
2 – Eerste afbraken – 16 maart
3 – Alles uitgebroken – 22 maart
4 – Vloerplaat – 26 maart
5 – Chauffage – 1 april
6 – PU schuim – 20 april
7 – Chappe – 25 april
8 – Pleisteren – 12 mei
9 – Garagepoort – 25 mei
10 – Ramen deuren beneden – 27 mei
11 – Vloer beneden – 16 juni
12 – Verhuisd! (foto’s zijn van na 04 juli 2009)

En ik wou op 5 juli 2009 ten laatste verhuisd zijn.
Goed nieuws: We zijn op 4 juli 2009 verhuisd.

Het was dus druk, veel werk en ferm doorzetten… maar we zijn er geraakt!
The Block zijn een bende amateurs daartegen ;-p

Met dank aan Peter, Chris, Christophe, Hans en niet te vergeten de familie om te helpen! In een dikke 14 weken hard doorzetten, was alles achter de rug.

Hieronder een aantal foto’s van de werken.

Hal met draaitrap
De draaitrap leek ons wat gevaarlijk met 2 kleine kinderen

Update:

Ondertussen zijn ook de ramen boven vervangen, is de ondergrondse stookolietank verwijderd. Later, in 2011 werden de buitengevels uitgeslepen, gezandstraald en hervoegd.

Daarna, in 2014 volgde nog de tuin: die hebben we laten wegscheppen en volledig heraangelegd. De verdere binnenafwerking, zoals schilderen en details afwerken blijft gewoon zijn dooie gangetje gaan.
Neen, stilzitten is geen optie 🙂